Cooperare bilaterală

Canada

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Canada au fost stabilite la 20 februarie 1992.

Ambasada Republicii Moldova în Canada

ADRESA: 275 Slater Street, suite 801, Ottawa, Ontario K1P 5H9, Canada
TEL.:+1 613 695 6168 / +1 613 716 6139
EMAILottawa@mfa.gov.md
WEBSITEcanada.mfa.gov.md

Consulatul Onorific al Republicii Moldova în Ontario, Canada

ADRESA: 2330 Bridletowne Circle, Suite 1801, M1W 3P6, Ontario
TEL.:+14164455850 x 167
FAX.:+14164949389
E-MAILoffice@moldovaconsulate.ca

Ambasada Canadei în Republica Moldova, cu sediul la Bucureşti

ADRESA: 011411 Bucureşti, str. Tuberozelor nr. 1-3, sector 1
TEL.: (+4021) 307 50 00
FAX.: (+4021) 307 50 10
E-MAILbucst@international.gc.ca
WEBSITE: www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie

Principalele vizite bilaterale

În Canada:

 • Ianuarie 1992 - Vizita în Canada a dlui Mircea SNEGUR, Preşedintele Republicii Moldova.
 • Aprilie 1996 - Vizita dlui Aurelian DĂNILĂ, Prim-viceministru al Afacerilor Externe al R. Moldova, care a avut întâlniri cu Ministrul de stat pentru instituţiile financiare internaţionale şi alte oficialităţi.
 • Decembrie 1997 – Vizita dlui Nicolae TĂBĂCARU, Ministrul Afacerilor Externe, cu ocazia participării la Conferinţa internaţională privind interzicerea minelor anti-personal de la Ottawa. În cadrul conferinţei, Ministrul a avut o întrevedere cu dna Diane MARLEAU, Ministrul pentru Cooperare Internaţională, Francofonie şi Limbile Oficiale.
 • Septembrie 1999 – Participarea dlui Nicolae TĂBĂCARU, Ministrul Afacerilor Externe, la lucrările Summit-ului Francofoniei din or. Moncton. Acesta a efectuat o vizită în provincia Ontario, unde a avut întrevederi cu membrii Guvernului provincial.
 • Septembrie 2011 – Vizita de lucru în Canada (inclusiv în provincia Ontario) a dlui Veaceslav IONIŢĂ, Preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe şi a dlui Ion IONAŞ, membru al Comisiei Administraţiei Publice şi Dezvoltării Regionale din Parlamentul Republicii Moldova, şi întrevederi la Departamentul pentru Afaceri Externe şi Comerţ Internaţionl (DFAIT).
 • 12 - 18 mai 2012 – Vizita dlui Victor PARLICOV, Director General al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, cu prilejul participării la Forumul Mondial de Reglementare în Energetică, care a avut loc în Quebec-City.
 • 11-13 decembrie 2013 – Vizita oficială în Canada a dnei Natalia GHERMAN, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, prilejuită de inaugurarea Ambasadei Republicii Moldova la Ottawa.
 • 27 februarie – 1 martie 2014 – Vizita de lucru în Canada a dlui Igor CORMAN, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
 • 20-24 noiembrie 2014 - Vizita în Canada a dlui Iulian GROZA, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM.
 • 16 iulie 2015 - Vizita în Canada a Viceministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, dl Vlad LOGHIN.
 • 12 iunie 2018 - Vizita în Canada a dlui Tudor ULIANOVSCHI, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene
 • 16-18 noiembrie 2018 - Vizita de lucru în Canada a dlui Eugen STURZA, Ministrul Apărării al Republicii Moldova cu prilejul participării la cea de-a 10-a ediție a Forumului Internațional de Securitate din Halifax

În Republica Moldova:

 • August 2011 - Vizita de documentare în Republica Moldova a dlui Corneliu CHIŞU, Deputat Federal în Parlamentul Canadian (ex-consul onorific al Republicii Moldova la Toronto).
 • 23 Martie 2012 - Vizita dlui Robert DECHERT, Secretarul Parlamentar al Ministrului Afacerilor Externe al Canadei, cu prilejul ceremoniei de inaugurare a Preşedintelui RM.
 • 28 august 2012 - Vizita dlui David ANDERSON, Deputat Federal în Parlamentul Canadian şi Secretar Parlamentar al Ministrului Resurselor Naturale şi al Consiliului de Grâu Canadian.
 • 31 martie 2014 - Vizita oficială în Republica Moldova a dlui John BAIRD, Ministrul Afacerilor Externe al Canadei.
 • 15-18 octombrie 2014 - Vizita în Republica Moldova a delegaţiei oficiale a Parlamentului Canadei, conduse de dl Dean Allison, Preşedintele Comisiei pentru politică externă şi dezvoltare internaţională a Camerei Comunelor.
 • 8-9 decembrie 2016 - Vizita în Republica Moldova a delegaţiei Ministerului Afacerilor Externe al Canadei, conduse de către doamna Alison LECLAIRE, Director General pentru Europa de Est, cu ocazia desfăşurării în premieră la Chişinău a consultărilor politice interministeriale moldo-canadiene.
 • 26 aprilie 2018 - Vizita de lucru în Republica Moldova a dlui Kevin REX, Director al Direcției Europa de Est și Eurasia, Ministerul Afacerilor Externe al Canadei
 • 20 septembrie 2018 - Vizita de lucru în Republica Moldova a dlui Richard TARASOFSKY și a dlui Bradwin NIBLOCK, reprezentanții Serviciului Comisarilor pentru Comerț din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Canadei

Cadrul juridic bilateral:

 • Convenţia între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Canadei pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chişinău, 04.07.2002. În vigoare (link).
 • Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor (Foreign Investment Promotion and Protection Agreement/FIPA), semnat la Ottawa, 12 iunie 2018. În vigoare (link).

Relații economice și comerciale

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-aprilie 2021, volumul schimburilor comerciale moldo-canadiene au înregistrat valori de 5,6 mln USD, atestând o dinamică în creștere, comparativ cu perioada similară a an. 2020 (cu valori de cca 3,7 mln USD). În anul 2020, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Canada a constituit circa 11,8 mln de dolari SUA (comparativ cu valori de 13 mln de dolari SUA înregistrate în anul 2019), exporturile Republicii Moldova în Canada înregistrând valori de peste 5,5 mln de dolari SUA, iar importurile din Canada în Republica Moldova fiind de 6,2 mln de dolari SUA. Informațiile nu includ operațiunile de export-import a întreprinderilor și organizațiilor din stânga Nistrului și or. Bender.

Principalele mărfuri exportate de Republica Moldova în Canada: mierea naturală; fructe cu coaja, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pielita; grâu; crupe, griş si aglomerate sub forma de pelete, din cereale; boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu decojite, presate, sub forma de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite); semințe de floarea-soarelui şi ulei din aceste seminţe; produse zaharoase fără cacao; ciocolată şi alte preparate alimentare care conțin cacao; sare; articole de transport sau de ambalare de materiale plastic; recipiente din sticlă pentru transport sau ambalare; scaune şi alte articole de mobilier; vinuri din struguri proaspeți, inclusiv vinurile îmbogățite cu alcool; produsele de origine animal.

Principalele mărfuri importate în Republica Moldova din Canada: peşte congelat; medicamente; lacuri si vopsele (inclusiv emailuri) pe baza de polimeri sintetici sau de polimeri naturali; lemn tăiat sau despicat longitudinal cu o grosime de peste 6 mm; părţi destinate motoarelor cu piston alternativ sau rotativ, sau cu aprindere prin compresie; maşini şi aparate dispozitive agricole; aparate telefonice, inclusiv şi mobile; aparate electrice de semnalizare acustică sau vizuală; autovehicule pentru utilizări speciale; ochelari; veselă şi alte obiecte de uz casnic; benzi transportate sau curele de transmis; articole din cauciuc vulcanizat; fructe şi nuci; crustacee, moluște şi alte nevertebrate acvatice.

Actualizat – iulie 2021